Обмяна и храносмилане - Медицински център Превиста – с грижа за Вашето здраве
Обмяна и храносмилане
Diabetes Sensor
Определете вашия риск за захарен диабет тип 2

Рискът от развитие на захарен диабет тип 2 варира от индивидуално и в широки граници. Фактори като неправилното хранене, затлъстяването и заседналият начин на живот безспорно играят важна роля. Въпреки това, индивидуалните генетични особености са от ключово значение за това дали предразположеност решава дали човек ще развие заболяването. На базата на анализ на 9-те гена, влияещи в най-голяма степен върху риска от развитие на диабет тип 2, тестът предоставя ценна информация, която може да бъде използвана за профилактика или в хода на евентуално лечени, на по-късен етап. В допълнение, бива оценен ефектът на 16 медикамента, които се използват при лечението на захарния диабет.

IBD Sensor
Ранно откриване и лечение на болестта на Крон

Болестта на Крон (болестта на раздразнителното черво) е хронично възпалително заболяване на червата, съпровождано от коремна болка, диария, загуба на тегло и умора. Причините за това заболяване все още не са изяснени, но в допълнение към нездравословния начин на живот, роля играят и генетични фактори. Знае се например, че около половината от всички засегнати са носители на специфични генни варианти, които обуславят свръхреактивност на имунните клетки в чревната лигавица. На базата на анализ на 3-те генни варианта с най-силно влияние върху риска от поява на болестта на Крон, тестът определя индивидуалното предразположение към заболяването. В допълнение, бива оценен ефектът на 21 медикамента, които се използват при лечението на болестта на Крон.

Iron Sensor
Избегнете прекомерния прием на желязо

Чрез хемоглобина, желязото участва пряко в съхранението и транспортирането на кислород в организма и е от ключово значение за много други метаболитни процеси. Затова усвояването на този микроелемент е много важно. Излишъкът на желязо също е опасен, тъй като може да причини увреждане на органите. Това се наблюдава при страдащите от хемохроматоза. Хемохроматозата е наследствено заболяване, водещо до повишена абсорбция на желязо в тънките черва. На базата на анализ на 3-те генни варианта, имащи отношение към усвояването на желязо в организма, тестът позволява да бъде оценен рискът от развитие на хемохроматоза. Резултатът съдържа индивидуализирани препоръки за профилактика на риска.

Lactose Sensor
Ранно откриване и лечение на лактозната непоносимост

Млякото се счита за здравословно и е важен източник на калций за костите. Между 15 и 25% от възрастните европейци обаче, страдат от непоносимост към съдържащата се в млякото лактоза. Преди да попадне в кръвта, лактозата се разгражда в червата от ензима лактаза. Този ензим е жизнено важен за новородените, които се захранват с кърмата. С течение на времето синтезата на лактаза в организма намалявa, а при някои възрастни, ензимът може дори да липсва. Това води до тежка непоносимост и сериозни храносмилателни проблеми след консумация на млечни продукти. Тестът помага за ранно откриване на евентуалната лактозна непоносимост. Оценява индивидуалния риск на пациента и при необходимост се дават конкретни препоръки за промяна в диетата.

Gluten Sensor
Ранно откриване на целиакия

Глутеновият сензор позволява ранно откриване на глутенова непоносимост и помага да бъдат надеждно избегнати  здравословните проблеми, причинени от целиакия. Извършва се анализ на двата гена HLA DQ 2.5 и HLA DQ 8, отговорни за развитието на непоносимост към глутен. Резултатът включва конкретни препоръки за диетата, съобразени с индивидуалния генетичен профил.